Облікова політика підприємства в управлінні електронними трансакціями - Шевчук, О.А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Основним регламентуючим документом у сфері обліку, контролю і оподаткування на мікрорівні є облікова політика підприємства. В документі про облікову політику зазначають обраний з варіативно доступних методів та способів обліку електронних трансакцій. Інноваційність, ризиковість, значна волатильність та динамічність обліку електронних платіжних засобів та криптооб’єктів потребує всеохопного регламентування електронних трансакцій в обліковій політиці підприємства. Мета дослідження полягає у систематизації положень облікової політики підприємства, які стосуються електронних трансакцій, та їх удосконалення в умовах становлення цифрової економіки в Україні. У статті обґрунтовано важливість визначення усіх аспектів та особливостей реалізації електронних трансакцій в обліковій політиці. Пояснено вплив різних методик і способів обліку електронних платіжних засобів та криптооб’єктів на фінансові результати діяльності підприємств. Запропоновано перелік елементів облікової політики, які стосуються електронних трансакцій. Визначено методи обліку електронних грошових засобів та криптооб’єктів, які вказуються в обліковій політиці підприємства і найбільш повно відповідають принципам функціонування системи електронних трансакцій. Врахування усіх особливостей та характеристик електронних і криптографічних грошових засобів в обліковій політиці створює якісне інформаційне, інструктивне та нормативно-правове поле для ефективного управління електронними трансакціями.