Міжнародні економічні відносини в умовах війни: виклики та можливості - Насипайко, Д.С.; Решетов, В.О.; Соколовська, О.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
У статті розглянуто сучасні виклики та можливості міжнародних економічних відносин в умовах війни. Найбільшим викликом є те, що із зростанням загальної суми збитків збільшується кількість пошкоджених і зруйнованих об’єктів інфраструктури, житла, промисловості, енергетики, освіти, медицини. Визначено ключові проблеми міжнародних економічних відносин в умовах військової агресії, серед яких такі як: падіння реального ВВП в Україні, яке було глибшим, ніж у більшості країн, які пережили збройний конфлікт; зменшення міжнародних інвестицій і втрата інвесторами впевненості в економічній стабільності; санкції та торгові обмеження, які вводяться внаслідок військових конфліктів, та внаслідок цього ускладнення міжнародної торгівлі; погіршення гуманітарної ситуації. Метою статті виступає визначення викликів міжнародним економічним відносинам в умовах повномасштабної збройної агресії Росії проти України та виявлення факторів, що позитивно впливають на економіку. Наголошено, що війна вплинула на глобальну продовольчу безпеку, міграційні потоки та перерозподіл національних бюджетів на користь військових витрат. Україна отримала від Міжнародного валютного фонду розширену кредитну програму, а також фінансову підтримку від наших партнерів. Завдяки цій програмі Україна реалізує план реформ та зміцнює свою стабільність та ефективність. Встановлено, що військові конфлікти, як правило, стимулюють розвиток і впровадження нових технологій у військово-промисловому секторі, що може позитивно вплинути на майбутнє економіки. Важливим інструментом повоєнної відбудови Україні має стати інноваційна політика, спрямована на запровадження системних інструментів стимулювання інноваційної діяльності та модернізації економіки. Нагальним питанням є перегляд економічної політики, розвиток нових галузей, які дозволять зменшити залежність від зовнішніх ресурсів і створити нові можливості для економічного зростання.