Аудит податку на додану вартість як складова аудиту податкового потенціалу інноваційно-інтегрованих структур - Ватульов, В.А. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Статтю присвячено дослідженню напрямів удосконалення контролю якості під час проведення аудиту податку на додану вартість як складової аудиту податкового потенціалу інноваційно-інтегрованих структур та оптимізації аудиторських процедур в контексті оцінки ризикованості платників податку та їх господарських операцій. Окреслено основні напрями удосконалення аудиту податку на додану вартість з урахуванням викликів, пов’язаних з цифровізацією, трансформаційними процесами в економіці та змінами законодавства. Акцентовано увагу на необхідності впровадження системного підходу до аудиту, що забезпечує створення централізованих керівних груп, розробку стандартизованих планів аудиту, впровадження ризик-орієнтованого підходу та використання новітніх цифрових технологій. Запропоновано механізми оцінки ризикованості платників податків та їх господарських операцій, які базуються на аналізі фінансових даних, перевірці звітності та документації з ПДВ, а також моніторингу бізнес-трансакцій. Особливу увагу приділено питанням внутрішнього контролю якості аудиторських процедур, які включають перехресні перевірки, створення спеціалізованих груп контролю, впровадження механізмів зворотного зв’язку та використання стандартизованих шаблонів робочих документів аудитора. Зазначено, що ефективність аудиту ПДВ значною мірою залежить від рівня професійної підготовки аудиторів, акцентовано увагу на необхідності постійного підвищення їхньої кваліфікації та оновлення знань. Наголошено на необхідності розробки методичних рекомендацій для проведення аудиту ПДВ, які враховують специфіку різних секторів економіки, що забезпечить дотримання єдиних підходів до процесу аудиторської перевірки, зменшуючи ймовірність упущення критично важливих аспектів, як під час здійснення перевірки так і на етапі звітування. Обґрунтовано важливість використання цифрових технологій під час проведення аудиту. Розглянуто можливість застосування новітніх технологій для оцінки відповідності задекларованих даних платника податку вимогам законодавства та оптимізації фінансово-господарської діяльності підприємств.