Актуальність соціального підприємництва в сучасних економічних умовах на прикладі досвіду Кіровоградщини - Немненко, А.А.; Щельник, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Метою дослідження є визначення особливостей розвитку соціального підприємництва в сучасних економічних умовах, аналіз його впливу на регіональний розвиток та розробка рекомендацій для підвищення ефективності таких підприємств. У статті розглядаються основні аспекти діяльності соціальних підприємств, зокрема їх роль у розв’язанні соціальних, екологічних та економічних проблем, а також їхня значущість для інтеграції вразливих груп населення. Проаналізовано ключові фактори, що впливають на становлення соціального підприємництва, включаючи державну підтримку, доступність фінансування, рівень суспільної обізнаності та законодавчі аспекти. Дослідження проведено на основі вивчення практичного досвіду соціального підприємництва на Кіровоградщині. Використано методи аналізу та синтезу, порівняльного аналізу, а також опрацьовано емпіричні дані щодо діяльності соціальних підприємств у регіоні. Здійснено оцінку ефективності роботи таких підприємств та виявлено основні проблеми, з якими вони стикаються. Особливу увагу приділено аналізу існуючих механізмів підтримки соціального підприємництва та розробці практичних рекомендацій для покращення умов його функціонування, зокрема в контексті регіонального розвитку. Результати дослідження свідчать, що соціальне підприємництво відіграє важливу роль у забезпеченні сталого розвитку регіонів, створенні робочих місць для соціально вразливих груп та покращенні якості життя громад. Проте його розвиток гальмується низкою проблем, серед яких недостатня державна підтримка, обмеженість фінансових ресурсів і недосконалість законодавчої бази. Запропоновано заходи щодо вдосконалення правового регулювання, впровадження грантових програм та інформаційних кампаній для популяризації соціального підприємництва. Подальші дослідження мають бути зосереджені на розробці ефективних механізмів інтеграції соціального підприємництва у загальну економічну систему регіону та оцінці його довгострокового впливу на соціально-економічний розвиток.