Проблеми міжнародної економічної діяльності та міжнародної макроекономіки в контексті війни - Насипайко, Д.С.; Решетов, В.О.; Решитько, Т.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Метою статті є аналіз впливу військового конфлікту на міжнародну економічну діяльність України, визначення основних викликів та загроз для національної економіки в умовах війни, а також окреслення можливих шляхів адаптації та відновлення. Дослідження спрямоване на оцінку змін у зовнішньоторговельних відносинах, макроекономічних показниках, фінансових ринках, продовольчій безпеці та інвестиційному кліматі. У статті досліджено вплив військового конфлікту на міжнародну економічну діяльність України, аналізуються ключові фактори, що визначають її економічну стійкість в умовах війни. Особливу увагу приділено зміні геополітичного контексту, що суттєво впливає на зовнішньоторговельні зв’язки та міжнародне співробітництво. Політичні конфлікти, запровадження економічних санкцій та фізичне руйнування інфраструктури призводять до необхідності переорієнтації торговельних маршрутів і пошуку нових партнерів. В умовах блокади морських портів та ускладнення логістичних ланцюгів, Україна змушена розширювати експортно-імпортні зв’язки через європейський ринок. Також розглянуто макроекономічні наслідки війни, зокрема зниження ВВП, падіння рівня доходів населення та посилення інфляційного тиску. Війна призвела до суттєвого зростання рівня бідності, що ставить під загрозу соціальну стабільність та економічний розвиток. Крім того, наголошено на важливості іноземних інвестицій у процесі післявоєнного відновлення та модернізації української економіки. Окремий акцент зроблено на продовольчій безпеці. Загалом у статті підкреслюється необхідність стратегічних реформ, зокрема щодо диверсифікації економічних партнерств, технологічного оновлення промисловості та розвитку внутрішнього ринку. Враховуючи нові виклики, що постали перед Україною внаслідок війни, важливим залишається подальше розширення міжнародної економічної співпраці, зокрема інтеграція у глобальні виробничі та торговельні ланцюги, що сприятиме економічному відновленню та зростанню.