Сучасні тенденції та пріоритети інноваційного розвитку соціально-трудового потенціалу в умовах цифровізації економіки - Зайченко, В.В.; Гринько , Я.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття зосереджена на аналізі впливу цифровізації економіки на соціально-трудовий потенціал. В контексті глобальних технологічних трансформацій, що стрімко змінюють економічні і соціальні структури, автори визначають мету дослідження як виявлення ключових тенденцій та стратегічних пріоритетів, які сприятимуть ефективному розвитку соціально-трудового потенціалу у нових умовах. Особлива увага приділяється потребі у перекваліфікації робочої сили та адаптації навчальних програм до вимог цифрової економіки. Дослідження ґрунтується на аналізі наукових робіт провідних українських вчених у сфері управління соціально-трудовим потенціалом та його інноваційного розвитку. Автори розглядають, як цифровізація впливає на зміну структури робочих місць, вимог до навичок та компетенцій працівників. Обговорюються також нові виклики, що постають перед управлінням людськими ресурсами в умовах переходу до цифрової економіки, включаючи потребу в розвитку гнучких та адаптивних освітніх моделей. На основі аналізу наведених зарубіжних визначень та змістовного наповнення цифрової економіки визначені ключові висновків щодо її впливу на глобальний економічний ландшафт та соціально-трудовий потенціал в цілому. Здійснений аналіз ключових тенденцій, що формують інноваційний розвиток соціально-трудового потенціалу в умовах цифровізації. Запропоновано комплексний аналіз впливу різних аспектів цифровізації економіки на формування інноваційного розвитку соціально-трудового потенціалу. Основні висновки статті підкреслюють необхідність комплексного підходу до реформування освітньої системи та робочого законодавства для забезпечення адаптації до вимог цифрової економіки. На основі аналізу ключових тенденцій, які формують інноваційний розвиток соціально-трудового потенціалу в умовах цифровізації, визначені стратегічні пріоритети для підтримки та стимулювання цього розвитку, включно з інвестиціями в навчання, розвиток інфраструктури та створення мотиваційних механізмів для підвищення цифрової грамотності населення. Підкреслюється важливість стратегічного партнерства між державою, освітніми інститутами та бізнесом для формування ефективної відповіді на технологічні зміни. Також було розроблено потенційні стратегії розвитку навичок, які необхідні для успішної інтеграції у високотехнологічне робоче середовище в умовах цифровізації економіки, які мають бути комплексними і адаптивними до швидкозмінних технологічних трендів.