Закономірності сталого розвитку землекористування з огляду на його категорії та критерії - Ясінецька, І.А.; Кушнірук, Т.М.; Харченко, О.С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
У статті обґрунтовано закономірності сталого розвитку землекористування в контексті дефініції та критеріїв його економічних категорій з метою поглиблення розуміння взаємодії природних і соціальних законів та їх врахування при організації раціонального, сталого та ефективного використання земельних ресурсів у суспільстві. Констатовано взаємозалежність між такими категоріями, як «розвиток», «стабільність», «системна стійкість», «модернізація», «інвестиції» та «інновації», а також надано визначення та зміст кожної з них у контексті землекористування. Доведено, що ці категорії взаємопов'язані та в своїй органічній єдності сприяють процесу модернізації системи, а в поєднанні з діалектичною категорією «розвиток» гарантують сталий розвиток системи землекористування. Визначено критерії для кожної категорії та відповідно сформульовано критерії оцінки системи сталого землекористування. Встановлено, що розвиток системи землекористування характеризується циклічністю і відбувається по висхідній спіралі. Надано пропозиції щодо модернізації системи землекористування, яку доцільно здійснювати за її структурною організацією та аспектами управління використанням земель, що дасть змогу визначити пріоритетні напрями нововведень, оптимально розподілити інші необхідні ресурси, особливо інвестиційні, обґрунтувати їх ефективність та досягти синергічного ефекту від модернізації.