Еволюційні передумови розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0 - Кононенко, Л.В.; Зайченко, В.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню еволюційних передумов розвитку сільського господарства та дорадництва на засадах формування Society 5.0. Зазначено, що протягом всього свого існування людство намагається побудувати ідеальне суспільство, що сьогодні знайшло відображення у формуванні концепції Society 5.0. Акцентовано увагу на тому, що ця концепція є людиноцентрічною і передбачає інтеграцію кіберпростору та фізичного світу з метою реалізації Цілей сталого розвитку на основі застосування сучасних цифрових технологій. Доведено, що у зв’язку з превалюванням у аграрному секторі малих підприємств, є необхідним враховувати специфіку їх функціонування (територіальна віддаленість, низький рівень кадрового забезпечення, мультифункціональність тощо) і відповідно, з метою забезпечення ефективності функціонування рекомендовано малим підприємствам співпрацювати з дорадчими службами. Розглянуто етапи розвитку людського суспільства у контексті еволюції сільського господарства. Проаналізовано концепцію Society 5.0 як новий етап розвитку суспільства, що базується на інтеграції кіберпростору та фізичного світу для вирішення соціальних, екологічних та економічних проблем. Обґрунтовано, що у зв’язку з необхідністю постійного розширення переліку дорадчих послуг, зміни та підвищення рівня фахових компетентностей у дорадників в умовах формування Society 5.0, є необхідним забезпечити у них формування достатнього рівня цифрових компетентностей. Також доведено, що ефективна співпраця дорадника і споживача дорадчих послуг (власників та менеджерів малих агропідприємств, сільських мешканців) також потребує наявності у них відповідного рівня цифрових компетентностей. Зазначено, що співпраця з дорадчими структурами сприяє розкриттю потенціалу малих підприємств, раціональному використанню ресурсів, впровадженню стандартів якості, налагодженню партнерських відносин та залученню інвестицій. Досліджено роль дорадництва у забезпеченні розвитку сільського господарства в умовах формування Society 5.0. Акцентовано увагу на тому, що дорадництво є важливим інструментом передачі знань, технологій та інновацій власникам, менеджерам малих агропідприємств та сільським мешканцям. Окреслено проблеми, з якими стикаються малі агропідприємства в умовах цифрової трансформації, такі як обмежений доступ до ресурсів, низький рівень цифрової грамотності тощо. Запропоновано напрямки вирішення цих проблем, зокрема шляхом впровадження і використання цифрових платформ для дорадництва; запровадженням співпраці між науковими установами, дорадчими службами та бізнесом.