Роль грантової підтримки в фінансовому забезпеченні інвестиційного розвитку регіонів - Задорожня, Л.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
У статті розглянуто роль грантової підтримки у фінансовому забезпеченні інвестиційного розвитку регіонів, а також визначення механізмів ефективного використання грантів для забезпечення сталого розвитку територій. Особливу увагу приділено дослідженню проблем, що виникають при залученні грантових коштів, а також розробці рекомендацій щодо підвищення ефективності їхнього використання в умовах обмежених бюджетних ресурсів та нестачі приватних інвестицій. Розкрито значення грантів у розвитку інфраструктури, підтримці малого та середнього бізнесу, стимулюванні інновацій та підвищенні конкурентоспроможності регіонів. Описано роль міжнародних фінансових установ, державних фондів і приватних організацій у наданні грантової підтримки, а також типи грантів, що доступні для фінансування регіональних проєктів. Окремо акцентується увага на складнощах у підготовці грантових заявок та недосконалості механізмів реалізації грантових проєктів на місцевому рівні. Для підвищення ефективності використання грантових коштів розглянуто аспекти інституційної спроможності органів місцевого самоврядування та пропонуються практичні рекомендації для покращення процесу управління грантовими проєктами. Визначено, що гранти відіграють ключову роль у забезпеченні фінансової підтримки для реалізації інвестиційних проєктів у регіонах, що сприяє економічному розвитку та покращенню добробуту місцевих громад. Залучення грантових коштів має стати важливим інструментом стимулювання інвестиційної активності, покращення інфраструктури та розвитку людського капіталу на місцевому рівні. Для ефективного використання грантів необхідно вдосконалювати механізми управління, підвищувати рівень компетентності органів влади та покращувати співпрацю з грантодавцями