Особливості визначення та забезпечення ділової репутації туристичного підприємства - Сущенко, О.А.; Чайковський, С.Д. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Статтю присвячено дослідженню особливості визначення та забезпечення ділової репутації туристичних підприємств у сучасних умовах. Репутація є одним із ключових нематеріальних активів компанії, що безпосередньо впливає на її конкурентоспроможність, довіру клієнтів і фінансову стабільність. В умовах глобалізації, цифровізації бізнесу та активного розвитку соціальних медіа управління репутацією стає критично важливим для туристичних підприємств. Розглянуто основні чинники, що впливають на формування ділової репутації, включаючи якість обслуговування, корпоративну соціальну відповідальність, брендинг, комунікаційну стратегію та управління репутаційними ризиками. Визначено роль цифрових технологій у поширенні інформації про туристичні компанії та необхідність моніторингу відгуків, рейтингів і коментарів у соціальних мережах та онлайн-платформах. Зокрема, акцентовано увагу на використанні сучасних методів оцінювання репутації, таких як аналіз тональності відгуків, рейтингове оцінювання. Досліджено основні виклики, пов’язані з управлінням репутацією туристичних підприємств, серед яких негативні згадки, загрози безпеці клієнтів, ризики у туристичній сфері, зниження привабливості туристичних дестинацій та вплив економічних криз. Запропоновано практичні підходи до формування позитивного іміджу та механізми забезпечення стійкості до репутаційних ризиків. Підкреслено важливість впровадження системи стратегічного управління репутацією, що включає антикризовий менеджмент, комунікаційну політику та використання аналітичних інструментів для оцінювання репутаційного фону компанії. Результати дослідження свідчать, що ефективне управління репутацією сприяє залученню нових клієнтів, зміцненню довіри серед партнерів та інвесторів, а також підвищенню конкурентоспроможності туристичних підприємств.