Трансформація антикризового управління підприємствами в парадигмі цифрової економіки - Юрша, О.М.; Коваль, С.Ю.; Мельник, Л.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття присвячена проблемі трансформації наукової теорії антикризового управління підприємствами в парадигмі цифрової економіки. Актуальність дослідження полягає в тому, що цифрова революція змінює інституціональну структуру економіки, створюючи невизначеність та кризові чинники розвитку бізнесу. У ході дослідження було виявлено, що цифрова трансформація антикризового управління є найважливішим напрямом адаптації до сучасних динамічних змін у зовнішньому та внутрішньому середовищі. У таких умовах істотно зростає роль теорії антикризового управління, проте її інструментарій, сформований на початку розвитку цифрової технологічної революції, не дає змоги ефективно долати кризові наслідки. Доведено, що антикризове управління зазнало значної трансформації для вирішення конкретних проблем у національній економіці. Розглянуто особливості антикризового управління, які залежать від дії екзогенних та ендогенних чинників, глибини прояву кризи та фінансово-економічного розвитку підприємств. Сформульовано ключові напрями трансформації антикризового управління підприємствами під впливом процесів цифровізації та глобальних економічних криз. Обґрунтовано положення теорії технологічних революцій, підривних інновацій, нової інституціональної економічної теорії та наукової концепції дослідницьких програм. Проаналізовано сучасний стан розвитку наукової теорії антикризового управління, взаємозв’язок цієї теорії з теорією інновацій, у тому числі з урахуванням впливу інституціональних чинників. На основі аналізу впливу зазначених чинників на теорію антикризового управління доведено сформульовану гіпотезу щодо впливу інституціональних змін технологічного та економічного характеру на трансформацію «захисної оболонки» цієї теорії, визначено напрями її трансформації. Отримані результати дослідження є внеском у розвиток наукової теорії антикризового управління підприємствами та інструментів антикризової адаптації до нових технологічних умов в умовах цифрової економіки, а також створюють наукові засади для подальших досліджень.