Забезпечення економічної безпеки виробничого підприємства у цифровому середовищі - Хаджинова, О.В.; Жовновач, Р.І.; Щепка, О. В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Публікацію присвячено дослідженню особливостей забезпечення економічної безпеки виробничого підприємства у цифровому середовищі. Досліджуються завдання фахівців з економічної безпеки виробничого підприємства в сучасних умовах, які формуються під впливом ризиків, що пов’язані із конкурентним тиском, нестабільністю ринкової кон’юнктури, технологічними змінами, посиленням інформаційних ризиків та зростанням кіберзагроз в умовах цифрової трансформації діяльності. Метою публікації є встановлення переліку та ідентифікування специфічних аспектів і викликів, пов’язаних із забезпеченням економічної безпеки виробничих підприємств у середовищі цифрової економіки, розробка ефективних підходів та інструментів для підвищення стабільності і стійкості підприємств. Публікацію спрямовано на ідентифікацію новітніх ризиків цифрової економіки, що включають кіберзагрози, ризики цифровізації виробничих процесів, захист інтелектуальної власності та комерційної інформації; аналіз можливостей для забезпечення безпеки через впровадження цифрових технологій, таких як Blockchain, AI, IoT та Big Data, які можуть підвищити прозорість і захищеність внутрішніх процесів. Вивченню підлягають питання оцінювання ефективності поточних заходів забезпечення економічної безпеки в умовах цифрової трансформації виробничої діяльності, визначення їхніх сильних і слабких сторін, розробка рекомендацій для підвищення адаптивності підприємств до цифрових загроз. Сформовано рекомендації щодо запровадження інноваційних підходів до побудови системи економічної безпеки, таких як кіберстратегія, аналітика Big Data, автоматизоване управління ризиками. Управління ланцюгами поставок і захист конфіденційної інформації розглядаються з точки зору покладання у основу процесів забезпечення економічної безпеки комплексних та адаптивних систем захисту, які відповідають сучасним викликам і забезпечують стійкість діяльності підприємства в умовах стрімкої та всебічної цифрової трансформації. Обґрунтовано авторську позицію щодо напрямів наукових досліджень у сфері забезпечення економічної безпеки підприємства в умовах цифрової економіки, спрямованих на підвищення рівня економічної безпеки виробничих підприємств та допомоги їм адаптуватися до викликів цифрової економіки, де економічна стабільність багато в чому залежить від здатності до швидкої адаптації, проактивного реагування на ризики та інтеграції новітніх цифрових рішень.