Бізнес-комунікація як рушій створення цінності в екосистемах підприємництва, торгівлі та логістики: інновації, сталість і цифрова етика - Зайченко, В.В.; Бугаєва, М.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті здійснено комплексне дослідження ролі бізнес-комунікації як стратегічного чинника створення цінності в екосистемах підприємництва, торгівлі та логістики в умовах цифрової трансформації, зростаючих вимог до сталості та необхідності дотримання цифрової етики. Обґрунтовано, що сучасні бізнес-комунікації виходять за межі інструментального обміну інформацією і перетворюються на мультифункціональний механізм управління партнерськими відносинами, конкурентоспроможністю та організаційною стійкістю. Проаналізовано актуальні наукові джерела та практичні кейси українських і міжнародних компаній, які засвідчують ефективність впровадження цифрових платформ, інноваційних каналів комунікації та етичних стандартів. Запропоновано п’ятикомпонентну класифікацію бізнес-комунікацій за напрямком взаємодії, рівнем формалізації, каналами передачі, функціональною метою та ступенем інтерактивності. Розроблено авторську модель механізмів комунікаційної взаємодії, яка охоплює три стратегічні напрями: зміцнення партнерства, підвищення конкурентоспроможності та забезпечення стійкості бізнесу. Особливу увагу приділено аналізу цифрової етики як чинника довіри у мережевому бізнес-середовищі, а також ролі комунікацій у досягненні ESG-цілей. На прикладі таких компаній, як «Нова Пошта», МХП, Starbucks, Siemens, розкрито практичні інструменти впровадження комунікаційних стратегій у різних секторах економіки. Визначено, що ефективна комунікація в сучасних екосистемах забезпечує не лише обмін інформацією, а й сприяє генерації доданої вартості через прозорість, інноваційність, персоналізацію взаємодії та відповідальність перед суспільством.