Управління ризиками корпоративної інтеграції акціонерних товариств в умовах глобалізації економіки: стратегічний та адміністративний аспекти - Рябоволик, Т.Ф.; Пітел, Н.С. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті розглядається проблема управління ризиками корпоративної інтеграції акціонерних товариств в умовах глобалізації економіки, що супроводжується зростанням складності інтеграційних процесів, посиленням конкурентного тиску та підвищенням рівня невизначеності зовнішнього середовища. Метою дослідження є обґрунтування необхідності переходу від фрагментарного, реактивного управління ризиками до системного підходу, який поєднує стратегічні та адміністративні механізми забезпечення стійкого розвитку інтегрованих корпоративних структур. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема аналіз і синтез, індукцію та дедукцію, системний і структурно-функціональний підходи, методи класифікації та узагальнення. Наведено теоретичні засади корпоративної інтеграції акціонерних товариств і узагальнено основні форми інтеграційних процесів у глобальній економіці, зокрема злиття і поглинання, стратегічні альянси, спільні підприємства, горизонтальну, вертикальну та конгломератну інтеграцію. Проаналізовано стратегічні аспекти управління ризиками корпоративної інтеграції, включаючи роль стратегічного планування, формування інтеграційних стратегій і застосування сучасних інструментів стратегічного ризик-менеджменту, а також адміністративні механізми управління ризиками, що охоплюють систему корпоративного управління, процедури контролю, координації та моніторингу, управління організаційними й кадровими ризиками, впровадження корпоративних стандартів, комплаєнсу та внутрішнього аудиту. У результаті дослідження обґрунтовано доцільність комплексного підходу до ідентифікації, оцінювання та управління ризиками корпоративної інтеграції з урахуванням економічних, фінансових, стратегічних, адміністративно-управлінських і глобалізаційних чинників. Доведено, що поєднання стратегічного бачення інтеграційних процесів із ефективними адміністративними інструментами управління ризиками сприяє підвищенню стійкості акціонерних товариств, зниженню ймовірності негативних наслідків інтеграції та формуванню довгострокових конкурентних переваг. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості їх використання під час розроблення інтеграційних стратегій і систем ризик-менеджменту акціонерних товариств, а перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням кількісних методів оцінювання інтеграційних ризиків і адаптацією міжнародних стандартів ризик-менеджменту до умов національної економіки.