Трансформація наукових концепцій економічних ризиків корпоративної інтеграції акціонерних товариств в умовах глобалізації - Пітел, Н.С.; Коровін, Ю.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У статті здійснено теоретичне осмислення трансформації наукових концепцій економічних ризиків корпоративної інтеграції акціонерних товариств у контексті глобалізації. Метою дослідження є систематизація еволюції наукових підходів до трактування економічних ризиків інтеграційних процесів, а також виявлення ключових змін у розумінні їхньої природи, структури та ролі в забезпеченні стійкості функціонування акціонерних товариств у глобалізованому економічному середовищі. Акцент зроблено на необхідності формування цілісної теоретичної бази для подальшого аналізу ризиків корпоративної інтеграції. У межах дослідження застосовано методи теоретичного аналізу, узагальнення, порівняння та систематизації наукових джерел. Проаналізовано класичні та сучасні теорії ризику, інституціональні та агентські підходи, а також концепції корпоративного управління, що пояснюють специфіку економічних ризиків корпоративної інтеграції акціонерних товариств. Виявлено зміщення наукового фокусу від вузького фінансового розуміння ризику до комплексного трактування, яке охоплює інституційні, управлінські, ринкові та транснаціональні аспекти інтеграційних процесів у глобалізованій економіці. За результатами дослідження обґрунтовано, що трансформація наукових концепцій економічних ризиків корпоративної інтеграції відображає ускладнення корпоративних структур і механізмів взаємодії акціонерних товариств у глобальному середовищі. Сучасні теоретичні підходи забезпечують більш адекватну ідентифікацію ризиків, пов’язаних із корпоративним контролем, агентськими конфліктами та втратою економічної ефективності інтеграційних рішень. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням методологічних інструментів оцінювання економічних ризиків корпоративної інтеграції акціонерних товариств з урахуванням особливостей глобальних ринків і інституційного середовища.