SMART-стратегії управління підготовкою, кар’єрним зростанням та розвитком персоналу інноваційних підприємств - Гуцалюк, О.М.; Бондар, Ю.А.; Мар’янчук, О.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Мета статті полягає в обґрунтуванні теоретичних засад та розробці практичних рекомендацій щодо застосування SMART-стратегій управління кар’єрним зростанням та розвитком персоналу інноваційних підприємств, аналізі сучасних підходів до управління кар’єрою, визначенні переваг та обмежень SMART-стратегій, а також формуванні ефективної моделі їх інтеграції в систему управління персоналом інноваційних підприємств. У ході дослідження використано методи наукового узагальнення, системного аналізу та структурно-логічного моделювання. У статті узагальнено сучасні наукові підходи до застосування SMART-стратегій у системі управління персоналом та розроблення моделі їх інтеграції в управління кар’єрним зростанням і розвитком персоналу інноваційних підприємств з урахуванням стратегічних цілей організації та індивідуальних кар’єрних очікувань працівників. Проаналізовано ключові категорії управління персоналом, зокрема кар’єрне зростання, розвиток персоналу та SMART-стратегії, а також визначено їх взаємозв’язок у сучасній HR-системі інноваційних підприємств. Систематизовано особливості управління кар’єрним зростанням персоналу на інноваційних підприємствах, що характеризуються гнучкими кар’єрними траєкторіями, проєктно-орієнтованим розвитком, персоналізацією кар’єрних маршрутів і широким використанням цифрових HR-інструментів. Обґрунтовано доцільність застосування SMART-стратегій у плануванні індивідуальних кар’єрних траєкторій та розвитку компетентностей працівників. За результатами дослідження запропоновано модель інтеграції SMART-стратегій у систему управління підготовкою, кар’єрним зростанням і розвитком персоналу інноваційних підприємств, яка передбачає багаторівневий підхід – від стратегічного узгодження до контролю та інституційної підтримки. Встановлено, що системне використання SMART-стратегій підвищує прозорість і керованість HR-процесів, сприяє розвитку ключових компетентностей, утриманню талантів і посиленню інноваційного потенціалу підприємств. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричною апробацією запропонованої моделі та оцінюванням її впливу на результати інноваційної діяльності підприємств