Використання штучного інтелекту для аналізу ринку туристичних послуг та створення цифрового продукту - Сущенко, О.А.; Корнійчук, Р.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою статті є дослідження можливостей застосування інструментів штучного інтелекту для аналізу ринку туристичних послуг і розробки цифрових продуктів, що здатні підвищити конкурентоспроможність туристичної галузі України в умовах цифровізації. Обґрунтовано необхідність розробки напрямів забезпечення ефективної взаємодії між традиційними підприємствами туристичного бізнесу та інноваційними цифровими сервісами. Такий підхід набуває особливої актуальності в контексті післявоєнного відновлення національної економіки та необхідності формування стійкої цифрової екосистеми, здатної реагувати на виклики глобального середовища. У статті виконано аналіз сучасних тенденцій використання штучного інтелекту у сфері туризму, включаючи персоналізацію сервісів, створення інтелектуальних систем рекомендацій, автоматизацію процесів бронювання та маркетингових комунікацій. Узагальнено зарубіжний і вітчизняний науковий доробок щодо впровадження алгоритмів машинного навчання, обробки великих даних, застосування VR/AR-технологій і віртуального туризму. Особливу увагу приділено ролі соціальних мереж як джерела поведінкових даних, що у поєднанні з інструментами AI дозволяють глибше зрозуміти потреби споживачів і формувати нові бізнес-моделі. Дослідження демонструє, що інтеграція штучного інтелекту у туристичний сектор створює умови для формування клієнтоорієнтованих цифрових продуктів, які поєднують оперативність, персоналізацію та підвищений рівень безпеки. Зроблено висновок, що подальший розвиток туристичної індустрії визначатиметься здатністю підприємств інтегрувати штучний інтелект у ключові бізнес-процеси. Перспективними напрямами подальших досліджень є формування інтегрованих моделей управління туристичними потоками із застосуванням штучного інтелекту, удосконалення механізмів кіберзахисту в цифровому середовищі, а також оцінка ефективності впровадження VR/AR у просуванні дестинацій. Визначено, що баланс між інноваціями та безпекою стане ключовим чинником підвищення конкурентоспроможності національного туризму в глобальному вимірі.