Забезпечення економічної безпеки туристичної галузі: роль та функції держави - Єрмаков, І.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Стаття присвячена визначенню ролі та функцій держави щодо забезпечення економічної безпеки туристичної галузі. Зокрема, визначено пріоритети державної підтримки туристичної галузі; проаналізовано напрями впливу туристичної галузі на економіку; виокремлено першочергові шляхи розвитку туристичної галузі в контексті забезпечення її економічної безпеки. Підкреслено, що доцільним є виявлення джерела надходження коштів, що забезпечує розширення бази оподаткування, в рамках економіки України. З цією метою у розрізі політики економічної безпеки галузі туризму необхідно змінити пріоритети на середньостроковий період та зосередити підтримку держави в межах наступних критеріїв: підвищення витрат на розвиток; привабливість для інвесторів; висока прибутковість за коротких термінів самоокупності; збільшення бази оподаткування; залучення іноземних споживачів. Проаналізовано прямий та опосередкований вплив туризму на економіку. Зокрема, при прямому впливі відбувається збільшення бази оподаткування та рівня зайнятості. Зростає рівень добробуту населення, зокрема, і за допомогою появи тимчасових (сезонних) робочих місць, що дозволить знизити рівень трудової міграції, оскільки окремі категорії економічно активного населення, передусім студенти, отримають можливість підробітку протягом літнього сезону. Непрямий вплив туризму полягає у розвитку допоміжної інфраструктури та суміжних галузей сектора послуг (готельний бізнес, ресторанна справа, транспорт тощо). Акцентовано увагу на тому, що кошти в розвиток найбільш капіталомістких напрямів туризму може бути виділено зі збільшенням доходів державного бюджету з допомогою розвитку гірського туризму. Можливо, на початковому етапі доцільно ухвалити законопроєкт, що регламентує спрямування надходжень зі сфери туризму виключно на розвиток самого туризму.