Роль ділової комунікації у професійній діяльності фахівців економічної сфери - Соколовська, О.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою статті є дослідження ролі ділової комунікації у професійній діяльності фахівців економічного сектору та обґрунтування напрямів її вдосконалення як чинника підвищення ефективності діяльності організацій і забезпечення сталого розвитку. У дослідженні ділова комунікація розглядається як ключовий управлінський і соціально-економічний феномен, що впливає на координацію діяльності, процеси ухвалення рішень, взаємодію між структурними підрозділами та адаптивність підприємств у конкурентному й цифрово трансформованому бізнес-середовищі. Дослідження ґрунтується на комплексному теоретичному аналізі та узагальненні сучасних наукових підходів до проблематики ділової комунікації. У роботі застосовано загальнонаукові методи аналізу і синтезу, систематизації, порівняння та логічного узагальнення. Особливу увагу приділено концептуальним засадам ділової комунікації, комунікаційним бар’єрам, механізмам зворотного зв’язку та типології форм комунікації. Проаналізовано вплив організаційної структури, корпоративних комунікаційних стандартів і цифрової трансформації на ефективність внутрішніх і зовнішніх комунікаційних процесів, а також роль сучасних цифрових платформ у підвищенні рівня взаємодії в організаціях. Результати дослідження свідчать, що ділова комунікація відіграє визначальну роль у забезпеченні організаційної ефективності, економічної безпеки та конкурентної стійкості. Встановлено, що ефективна комунікація потребує високого рівня комунікативної компетентності на всіх управлінських рівнях, упровадження стандартизованих комунікаційних практик та інтеграції цифрових комунікаційних інструментів. У висновках наголошено на доцільності розгляду ділової комунікації як стратегічного інструменту управління. Перспективи подальших досліджень пов’язані з емпіричним оцінюванням ефективності комунікацій, аналізом впливу цифрової трансформації на комунікаційні моделі та розробленням практичних підходів до вдосконалення ділової комунікації в організаціях, що функціонують в умовах динамічних соціально-економічних змін.