Особливості формування та використання облікової політики суб’єктів державного сектора - Смірнова, © І. В.; Смірнова, Н. В.; Олейніченко, Д. О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
У сучасних умовах господарювання суб’єкти державного сектора відіграють важливу роль у забезпеченні економічної стабільності та розвитку країни. При цьому їх діяльність характеризується проблемами у сфері обліку. Мета статті - дослідження особливостей та проблем формування та використання облікової політики суб’єктів державного сектора та розробка рекомендацій щодо її вдосконалення. У ході дослідження використовувались методи аналізу законодавчих та нормативних документів, вивчення наукової літератури, аналізу практики формування та використання облікової політики суб’єктів державного сектора, а також методи індукції, дедукції та системного підходу для розробки рекомендацій щодо вдосконалення облікової політики суб’єктів державного сектора. Досліджено трактування термінів «державний сектор», «державний сектор в економіці». Проаналізовано важливість управління державними фінансами. Визначено бухгалтерський облік у державному секторі як складову інформаційного забезпечення, що є базовим елементом системи управління державними фінансами. Систематизовано особливості бухгалтерського обліку в державному секторі. Досліджено спільні та відмінні риси бухгалтерського обліку в державному секторі економіки та у бюджетних установах. Визначено, що одним із головних компонентів бухгалтерського обліку в державному секторі є облікова політика суб’єкта державного сектору. Узагальнено вплив специфічних аспектів діяльності суб'єкта державного сектору на вибір методів обліку. Досліджено проблеми формування та використання облікової політики суб’єктів державного сектора України. Доведено, що вирішення проблем формування та використання облікової політики суб’єктів державного сектора в Україні вимагає комплексного підходу, який включає розробку єдиної методології формування облікової політики, підвищення кваліфікації працівників бухгалтерських служб, удосконалення системи контролю та забезпечення достатнього фінансування. Запропоновано етапи розробки та впровадження єдиної методології формування облікової політики в державному секторі України. Впровадження єдиної методології сприятиме підвищенню якості фінансової звітності, забезпеченню її достовірності та порівняності, а також поліпшенню управління державними фінансами