Розвиток Smart-адміністрування у формуванні антикризової стратегії транспортних підприємств - Письменна, М.С.; Соколов, А.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою статті є обґрунтування теоретичних і прикладних засад розвитку Smart-адміністрування у формуванні антикризової стратегії транспортних підприємств в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Актуальність дослідження зумовлена посиленням кризових явищ у транспортній галузі, що пов’язані з воєнними ризиками, порушенням логістичних ланцюгів, інфраструктурними обмеженнями та зростанням витрат, що потребує впровадження інноваційних підходів до управління. У статті досліджено сутність антикризового управління як комплексної системи управлінських рішень, спрямованих на попередження та подолання кризових явищ, а також забезпечення стабільності функціонування підприємства. Обґрунтовано доцільність інтеграції Smart-адміністрування як сучасної управлінської парадигми, що базується на використанні цифрових технологій, аналітичних систем і автоматизованих бізнес-процесів. Запропоновано структурно-логічну модель формування антикризової стратегії транспортного підприємства, яка включає етапи діагностики кризових явищ, цифрового моніторингу, аналітичної обробки даних, формування управлінських рішень та контролю їх реалізації. Визначено роль цифрових інструментів, зокрема ERP-, BPM-, BI-систем, а також методів Big Data і сценарного моделювання у підвищенні ефективності управління. У результаті дослідження встановлено, що впровадження Smart-адміністрування сприяє підвищенню адаптивності та стійкості транспортних підприємств, забезпечує скорочення часу прийняття рішень, підвищення точності прогнозування та оптимізацію використання ресурсів. Обґрунтовано, що подальші дослідження мають бути спрямовані на розроблення методичних підходів до оцінювання ефективності Smart-адміністрування, а також механізмів подолання бар’єрів його впровадження, зокрема у контексті цифрової зрілості підприємств та кадрового забезпечення.