Роль прозорості алгоритмів у сфері торговельного менеджменту як інструменту зниження корупційних ризиків у B2B-закупівлях - Немненко, А.А.; Щельник, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Мета статті зумовлена необхідністю оцінити вплив прозорості алгоритмів, штучного інтелекту та автоматизації на зниження корупційних ризиків у сфері B2B-закупівель. Дослідження спрямоване на визначення особливостей функціонування цифрових закупівельних платформ, таких як Prozorro і SAP Ariba, у контексті підвищення ефективності антикорупційних заходів у торговельному менеджменті. Особлива увага приділяється аналізу потенціалу алгоритмічної прозорості як механізму попередження неформальних домовленостей і корупційних практик в українських реаліях. У межах дослідження проведено системний аналіз нормативно-правових актів, функціональних можливостей автоматизованих закупівельних систем і міжнародного досвіду впровадження цифрових технологій у сфері закупівель. Застосовано методи кейс-стаді, контент-аналізу та порівняльного аналізу, що дозволило виявити ключові переваги цифровізації процесів, зокрема підвищення прозорості, підзвітності та контролю. Водночас досліджено бар’єри ефективного впровадження, які пов’язані з технічними складнощами, низьким рівнем цифрової підготовки персоналу і законодавчими обмеженнями. досліджено вплив впровадження цифрових алгоритмів на динаміку взаємодії між учасниками ринку, а також на формування етичних стандартів у сфері закупівель. Увагу приділено адаптації технологій до специфіки малого та середнього бізнесу, який часто стикається з додатковими перешкодами у цифровізації. Отримані результати свідчать про значний потенціал застосування штучного інтелекту та автоматизованих алгоритмів у зменшенні корупційних ризиків у B2B-закупівлях. Водночас успіх цифровізації залежить від комплексного підходу, що передбачає підвищення кваліфікації учасників процесу, розвиток технологічної інфраструктури і адаптацію нормативної бази. Перспективи подальших досліджень полягають у розробці методичних рекомендацій для оцінки ефективності прозорості алгоритмів та удосконаленні стратегій цифрової трансформації в торговельному менеджменті. А також можуть розкрити нові інструменти, що сприятимуть зростанню прозорості і підвищенню рівня довіри між партнерами в B2B-сегменті.