Напрямки забезпечення конкурентоспроможності продукції сільськогосподарських підприємств в сучасних умовах - Зайченко, В.В.; Кулініч, С.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Метою статті є дослідження напрямків забезпечення конкурентоспроможності продукції сільськогосподарських підприємства, визначення сильних та слабких сторін конкурентоспроможності продукції сільськогосподарських підприємств, виявлення загроз та можливостей конкурентоспроможності продукції сільськогосподарського підприємства в сучасних умовах. Адже, в умовах глобалізації, динамічних змін ринкового середовища та посилення конкуренції як на внутрішньому, так і на зовнішньому аграрних ринках, питання забезпечення конкурентоспроможності продукції сільськогосподарських підприємств набуває особливої значущості. У статті досліджено напрямки забезпечення конкурентоспроможності продукції сільськогосподарського підприємства в сучасних умовах. Розглянуті ключові специфічні властивості сільськогосподарської діяльності. Обґрунтовано, що для оцінки ефективності та конкурентоспроможності продукції сільськогосподарського підприємства необхідне комплексне поєднання економічних, екологічних, біологічних і соціальних чинників. Розглянуто фактори, що визначають конкурентоспроможність продукції сільськогосподарського підприємства, розглянуто конкурентні переваги та недоліки сільськогосподарського підприємства України та ЄС. Доведено, що на рівень конкуренції продукції сільськогосподарського виробництва впливають наступні чинники: концентрація ринку (наявність домінуючих агрохолдингів або розвинене мале фермерство); присутність імпортної продукції на внутрішньому ринку, її ціна та якість; доступ до інфраструктури (транспорту, переробки, зберігання, логістики); державна підтримка або дотаційна політика в інших країнах, що створює несиметричні умови конкуренції. Проведено SWOT-аналіз забезпечення конкурентоспроможності продукції сільськогосподарських підприємств. В процесі дослідження визначено, що ефективність функціонування сільського господарства, рівень конкурентоспроможності галузі в цілому та конкурентоспроможності продукції зокрема, в умовах глобалізованої економіки, значною мірою залежить не лише від внутрішніх ресурсів галузі, а й від рівня розвитку споріднених і супутніх галузей. Ці сектори формують так зване «аграрне середовище підтримки», яке забезпечує необхідні матеріальні, технічні, інтелектуальні та інфраструктурні ресурси для повноцінного ведення агровиробництва.