Штучний інтелект в системі маркетингових інструментів управління поведінкою споживачів - Цатурян, Р.О.; Погорелов, В.М.; Ніколенко, М.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Досліджується система маркетингових інструментів управління поведінкою споживачів, як сукупністю дій, мотивів, рішень та реакцій під час вибору, купівлі, використання та оцінки товарів або послуг. Метою наукової публікації є дослідження системи маркетингових інструментів управління поведінкою споживачів як сукупністю дій, мотивів, рішень та реакцій під час вибору, купівлі, використання та оцінки товарів або послуг з використанням обчислювальних та когнітивних можливостей ШІ. Оцінюється ефективність алгоритмів та технологій ШІ у процесах покращення взаємодії з клієнтами та підвищення конверсій, при формуванні споживчих уподобань, відстеженні поведінкових моделей та формуванні цільових пропозицій, які враховують індивідуальні потреби клієнтів. У процесі дослідження виявляються можливості та обмеження ШІ у маркетингу, оцінюється, які саме задачі він вирішує у процесі управління поведінкою споживачів, які виклики, зокрема етичні та правові, виникають при його впровадженні. Формулюється авторське бачення перспектив використання ШІ в маркетингу з акцентом на передові технології, які здатні змінити підхід до управління поведінкою споживачів (наприклад, чат-боти, рекомендаційні системи, розпізнавання емоцій тощо). Доводиться, що поведінка підпадає під вплив комплексу факторів впливу на платоспроможних покупців: демографічних, психологічних (переконання, мотивація, ставлення), соціальних (груповий вплив, сім’я, культура), економічних, зовнішніх (реклама або дизайн продукту). Дослідження зосереджується на легальних та етичних інструментах управління поведінкою споживачів, до яких автори відносять: сегментацію і таргетинг, використання засобів емоційного підходу, гейміфікацію, нейромаркетинг і використання знань про роботу мозку та його реакцію на маркетингові стимули, взаємодію з соціальними мережами, використання лідерів думок у якості інфлюенсерів компанії, коли споживачі бачать продукт у використанні інших покупців, яких вони вважають авторитетами, що допомагає формувати довіру та викликає інтерес до продуктів, стимулює очікування та бажання їх спробувати. Окремо характеризується середовище функціонування вхідного онлайн-маркетингу, а також полігон використання інструментарію штучного інтелекту у системі конверсійного поведінкового вхідного online та offline маркетингу. Детально описуються результати останніх наукових досліджень щодо можливостей використання штучного інтелекту у сфері онлайн-торгівлі, а саме конверсійного маркетингу, концепції “маркетингового міксу”, таргетування рекламної діяльності, використання веб-аналітики для моніторингу та покращення конверсій на сайті. Результати досліджень полягають у розробці напрямів залучення ШІ до процесів створення та оптимізації карти шляху споживача (Customer Journey Map), збагачення процесів його формування на основі використання можливостей обробки великих обсягів даних, автоматизації аналітичних процесів та персоналізації даних потенційних та постійних споживачів.