Сутність облікової політики як складової інформаційного забезпечення діяльності суб’єктів аграрного бізнесу - Смірнова, Н.В.; Волошин, М.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2025)
Одним із ключових елементів системи бухгалтерського обліку є облікова політика, яка визначає методичні засади ведення обліку, порядок оцінки активів і зобов’язань, принципи формування звітності. Для аграрного бізнесу наявність обґрунтованої, гнучкої та адаптивної облікової політики має вирішальне значення, оскільки вона є складовою інформаційного забезпечення діяльності суб'єктів цієї сфери. Мета написання статті полягає у дослідженні ролі облікової політики як елементу системи інформаційного забезпечення аграрних підприємств з метою її адаптації до потреб оперативного та стратегічного управління. У статті досліджено теоретичні засади, сутнісні характеристики та практичні аспекти формування облікової політики як ключового елементу системи інформаційного забезпечення суб’єктів аграрного бізнесу. Розкрито значення облікової політики для забезпечення достовірності, своєчасності та повноти облікової інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень у специфічних умовах аграрного виробництва. Визначено, що ефективна облікова політика сприяє підвищенню прозорості та адаптивності бухгалтерського обліку до потреб користувачів фінансової звітності, зокрема — керівництва, інвесторів, контролюючих органів. Проаналізовано наукові підходи до розуміння сутності облікової політики, її функцій і ролі в обліково-аналітичній системі підприємства. Особливу увагу приділено проблемам, пов’язаним із формуванням облікової політики в аграрному секторі, зумовленим сезонністю, природно-кліматичними факторами, біологічною трансформацією активів та іншими галузевими особливостями. На основі аналізу нормативно-правової бази, наукових джерел і практики аграрних підприємств обґрунтовано напрями удосконалення облікової політики як засобу підвищення якості інформаційного забезпечення управління. Запропоновано концептуальні підходи до формування облікової політики з урахуванням потреб стратегічного управління, інтеграції в міжнародний економічний простір та цифровізації облікових процесів. У статті наведено авторське бачення структури, змісту та організаційного механізму реалізації облікової політики на аграрних підприємствах, що сприятиме підвищенню ефективності прийняття рішень на основі об'єктивної фінансово-економічної інформації. Результати дослідження можуть бути використані як основа для вдосконалення методологічного інструментарію ведення обліку в аграрній сфері, а також для розробки рекомендацій щодо формування облікової політики підприємствами різних форм власності та масштабів діяльності.