Аналіз умов формування та функціонування корпоративного сектору України - Бугаєва, М.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті здійснено аналіз умов формування та функціонування корпоративного сектору України з метою визначення ключових чинників, що впливають на його розвиток, визначення потенційних перешкод та формулювання на цій основі ключових аспектів функціонування корпоративного сектору України в умовах війни. Зокрема, детально проаналізована сутність терміну «корпорація» та визначено ключові ознаки корпорацій. Визначені позитивні і негативні аспекти сучасних корпорацій, а також акціонерної форми господарювання в Україні у складних умовах господарювання під час війни з росією. Такий аналіз показав, що умови формування корпоративного сектору в умовах війни є складними і вимагають адаптивності, гнучкості та стратегічного мислення. Корпоративні підприємства повинні пристосовуватися до нових ринкових умов, забезпечувати стійкість та надійність своєї діяльності, та готуватися до можливих змін у політичному та економічному середовищі. Здійснено статистичний огляд діяльності корпоративних підприємств та показників їх функціонування (на прикладі 5 підприємств) і аналіз результатів їх діяльності за 5 років. Проведено аналіз умов їх формування та функціонування, зокрема таких компаній: Акціонерне товариство «Українська оборонна промисловість», ДП «Аеропорт «Бориспіль»», Адміністрація морських портів України (АМПУ), Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ), ДП «Енергоатом». З проведеного дослідження 5 корпорацій різних галузей економіки України, можна побачити, що саме умови війни в Україні серйозно вплинули на функціонування корпоративного сектору країни. Деякі підприємства не змогли вжити превентивних заходів і виявили негнучкість через негативні наслідки військових дій, які безпосередньо вплинули на їх діяльність та умови функціонування. Проте, незважаючи на виклики та труднощі, окремі корпорації змушені були пристосовуватися та знаходити стратегії виживання. І відповідно вони демонструють стабільні та навіть позитивні результати.