Економічні підходи до оцінки цінних паперів та ризиків корпоративних інтеграційних об’єднань і товариств - Бондар, Ю.А.; Жовновач, Р.І.; Ус, Г.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню підходів до оцінки цінних паперів та економічних ризиків корпоративних інтеграційних об’єднань і товариств для кращого використання при формування ціни на ринку цінних паперів. Розглядаються основні теоретико-правові підходи до оцінки ринкової вартості акцій вітчизняних підприємств. Сформовано ціну акцій та інших цінних паперів методом контр-фактичного аналізу, окрім врахування домінуючих характеристик акцій. Обґрунтовано перелік інформації про емітента цінних паперів, яку пропонується, за відсутності біржового котирування, вважати ключовою для визначення ціни. З’ясовано сутність алгоритму переходу від оцінки всього підприємства до оцінки отриманих раніше дольових часток. Проаналізовано принципи оцінки прав підприємства та встановлено підхід, який найкраще відповідає завданню визначення вартості об’єкта в рамках оцінки прав підприємства. Проаналізовано процес формування ринкової вартості акцій корпоративного консолідованого партнерства та визначено, що капітал може збільшуватися або зменшуватися під впливом макро- та мікроекономічних факторів. Враховано підходи до оцінки ринку цінних паперів, який відноситься до ринку, що розвивається, адже такі ринки виявилися найбільш вразливими до сучасного процесу інтеграційних фінансових ринків та можуть прийняти на себе основний удар поточних і майбутніх фінансових криз та економічних ризиків Визначено, що загальні методи оцінки включають сценарний аналіз, аналіз чутливості, дискаунтні потокові моделі, аналіз ризику та інші фінансові моделі. Врахування цих ризиків і оцінка цінних паперів допомагає інвесторам та учасникам ринку приймати обґрунтування щодо інвестування та управління активами. Наприклад, враховуючи ризики корпоративних інтеграцій, інвестори можуть приймати рішення про зменшення експозиції до акцій певної компанії або сектору, який піддається інтеграції, та розширення диверсифікації портфеля.