Зміст економічних криз та їх вплив на формування та розвиток кадрового потенціалу підприємств - Демченко, Д.А.; Носова, Т.І.; Жадько, К.С.; Калмиков, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглядаються підходи до визначення сутності економічних криз за їх видами, їх стадії та класифікація, а також причини виникнення економічних криз. Криза є найважливішим елементом механізму саморегулювання ринкової економіки, життєві цикли в діяльності підприємств, як форми руху ринкової економіки, мають свою спрямованість на кризу, в якій виявляються як межі, так і рушійні сили економічного зростання та розвитку підприємств. Вивчення суті економічних криз на глобальному рівні допоможе бізнес спільноті навчитися швидко і безболісно з них виходити. Спричинивши масову моральну втрату основного капіталу, криза відкрила шлях до масштабних інвестицій і нового рівня технологій. Отже, моральне виснаження техніки та рушійна сила науково-технічного прогресу перетворюють відновлення основного капіталу на синхронізоване відтворення в масштабі всієї економіки. Криза формування та розвиток кадрового потенціалу є однією з найбільш складних проблем, з якими стикаються підприємства різних галузей. Це може призвести до зниження продуктивності, збільшення плинності кадрів, збільшення кількості конфліктів та інших проблем. Однією з причин проміжної кризи є відсутність формування та розвитку кадрового потенціалу і недостатній аналіз ринку праці. Як відомо, сучасне суспільство щодня намагається покращити рівень та умови життя, і тільки це може забезпечити стійке економічне зростання. Стосовно подолання всіх видів економічної кризи щодо формування та розвитку кадрового потенціалу підприємств, необхідно:· підвищити кваліфікацію працівників; набути компетенції працівниками займаній посаді; проводити ефективну кадрову політику; покращувати корпоративну культуру; розробити стратегію розвитку кадрового забезпечення; ефективно управляти знаннями та керівник повинен проводити організаційні зміни. Якщо зробити це в майбутньому, це означатиме створення кредитних каналів для комерційних банків за гроші Проте спостереження показують, що довгострокове економічне зростання не є рівномірним, а постійно розвивається з періодами економічної нестабільності та навіть кризи. Тема сучасної економічної кризи є дуже актуальною, тому що якщо ми не знаємо причини економічної кризи, ми не можемо знайти вихід.