Вплив репутації на безпеку підприємств ресторанного господарства - Сущенко, О.А.; Ахмедова, О.О.; Єрмаков, І.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У контексті повсякденного життя існує величезна потреба в зниженні будь-яких ризиків, пов’язаних з життям, відпочинком і роботою. Тому споживачі все більше довіряють лише тим підприємствам, які намагаються мінімізувати ризики та забезпечити безпеку всіма можливими засобами, створюючи таким чином позитивну репутацію у своїй сфері діяльності. У статті розкрито зміст категорії «репутація» підприємств ресторанного господарства як основи формування іміджу та безпеки закладу в умовах невизначеності. Проаналізовано найбільші ресторанні мережі країни, їх репутаційний рейтинг та вплив репутації на сприйняття безпеки. Доведено, що репутація підприємства ресторанного господарства і його впізнаваність в цілому мають позитивний вплив на вартісні показники компанії, впливають на можливості його масштабування, відповідно, репутацією компанії необхідно управляти для посилення її конкурентоспроможності. Визначено, що ділова репутація, впізнаваність бренду і відносно невисокий рівень складності запуску в роботу стають головними чинниками безпечної роботи ресторанних підприємств і можливості подальшого масштабування. Для досягнення вищезазначеної мети рекомендовано: регулярно перевіряти загальну задоволеність клієнтів кожним закладом ресторанної мережі у цілому, коригувати на постійній основі відповідність мережі соціальним тенденціям та вподобанням цільових клієнтів; постійно підвищувати професійний рівень персоналу, який відіграє вирішальну роль у сфері послуг; заохочувати підприємства підтримувати свою репутацію, яка є визнаним нематеріальним багатофакторним активом, на високому рівні шляхом інвестування капіталу та часу у підвищення лояльності споживачів, співробітників, постачальників і партнерів.