Оптимізація використання ресурсів та виробництва продукції в сільськогосподарських підприємствах - Борисенко, В.О.; Борисенко, Д.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Метою статті є розробка науково-практичних рекомендацій щодо оптимізації виробничої діяльності селянських господарств із застосуванням економіко - математичних методів моделювання, виявлення резервів ресурсного потенціалу для раціонального його використання і підвищення економічної ефективності господарської діяльності. У роботі визначено основні етапи та особливості побудови економіко-математичної моделі оптимізації ресурсного потенціалу підприємства. З використанням методів системного аналізу та синтезу визначено задіяні види ресурсів на виробництво як у цілому, так і на окремі види продукції Розроблено економіко-математичну модель, у якій передбачені основні види діяльності селянського господарства: вирощування свиней, курей, великої рогатої худоби з метою реалізації молока, м’яса ВРХ, свинини та яєць курей. У процесі моделювання виявлено, що максимального доходу підприємство може досягти шляхом виробництва певних видів продукції та їх обсягів. Оптимальний перерозподіл використання обсягів виробничих ресурсів отримано з урахуванням виробництва всіх видів сільськогосподарської продукції, нормативних витрат на виробництво одиниці кожного виду продукції та ціни її реалізації. З використанням побудованої моделі проведено аналіз та виявлено резерви ресурсного потенціалу, а також стратегію підвищення економічної ефективності виробництва. Аналіз даних і визначення оптимізаційного рішення з обсягів реалізації продукції виконано із застосуванням засобу «Пошук рішення» табличного процесора Excel. Запропоновано до практичного використання оптимізаційне економіко-математичне моделювання оптимальної структури виробництва селянського господарства, що враховує наявні виробничі ресурси. Застосування результатів оптимізації структури виробництва дає змогу найефективніше використати виробничий потенціал підприємства. Доведено, що досягнення максимального рівня дохідності і рентабельності сільськогосподарських підприємств можливе із застосуванням економіко-математичних методів моделювання оптимізації використання виробничих ресурсів аграрних товаровиробників.