Використання можливостей внутрішнього аудиту при оцінюванні якості трудових відносин та процесів формування і розвитку кадрового потенціалу суб’єктів господарювання - Шалімова, Н.С.; Смірнова, І.В.; Андрощук, І.І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Метою даного дослідження є конкретизація особливостей внутрішнього аудиту в сфері трудових відносин та кадрового потенціалу з урахуванням діючих вимог Міжнародних стандартів професійної практики внутрішнього аудиту, обґрунтування основних видів завдань, які мають виконувати внутрішні аудитори. Обґрунтовано, що завдання, які виконуються внутрішнім аудитом фактично представлені двома великими групами: завдання з надання впевненості та консультаційні завдання. Ці тенденції відповідають розвитку змісту аудиту (перехід до широкого тлумачення і трансформації в завдання з надання впевненості) та фундаментальній зміні ролі аудиту – поєднання консультаційної функції та функції з надання впевненості. Запропоновано визначення внутрішнього аудиту в сфері трудових відносин з метою повного узгодження з міжнародними стандартами, який пропонується розглядати як незалежну, об'єктивну діяльність з надання впевненості щодо відповідності трудових процесів (кадрового потенціалу, управління персоналом) встановленим критеріям оцінки та діяльність з консультаційних послуг, що має приносити користь організації, підвищувати її цінність та покращувати її діяльність. Виокремлено цілі, які можуть висуватися перед службою внутрішнього аудиту в сфері трудових відносин та кадрового потенціалу, визначені можливі критерії оцінки та їх обмеження. Конкретизовано розподіл функцій і відповідальності при виконання завдань з надання впевненості службою внутрішнього аудиту. Представлені розробки мають бути покладені в основу такого документу, як «Статут внутрішнього аудиту», адже Стандарти якісних характеристик Міжнародних стандартів професійної практики внутрішнього аудиту (розділ 1000 – Цілі, повноваження та обов'язки) передбачають, що цілі, повноваження та обов'язки функції внутрішнього аудиту повинні бути офіційно визначені в статуті внутрішнього аудиту. Обґрунтовано, що розробка такого документу з деталізацією видів завдань, що повинні виконуватися службою внутрішнього аудиту в сфері трудових відносин та кадрового потенціалу, потенційно можливих для конкретного підприємства, є важливим напрямком подальших досліджень.