Трансформаційні виклики розвитку кадрового потенціалу вітчизняних підприємств на засадах резильєнтності - Андрощук, І.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглянуто трансформаційні виклики розвитку кадрового потенціалу вітчизняних підприємств на засадах резильєнтності. Встановлено, що в даний час кадровий потенціал України характеризується високим рівнем якості, що пояснюється значною присутністю освічених і кваліфікованих людей серед населення країни. Поряд із тим, мають місце проблеми на ринку році з огляду на зовнішні виклики, які дестабілізують діяльність вітчизняних підприємств. Досліджено поняття резильєнтності та ключові типи ризиків, які впливають на неї, а саме: коваріантні шоки; ідіосинкратичні потрясіння та сезонні шоки. Встановлено, що найбільшу загрозу мають ковіантні шоки, серед яких воєнні конфлікти, які складно передбачити та, відповідно, уникнути економіці чи економікам країн світу. Надано оцінку пошкоджень, втрат і потреб на відновлення за секторами економіки України. Встановлено, що найбільші пошкодження припадають на житловий сектор (37,4%) та транспортну інфраструктуру (26,5%). Cеред виробничого сектору, найбільш втрат зазнали промисловість і торгівля та сільське господарство. Виокремлено ключові проблеми формування та використання кадрового потенціалу вітчизняних підприємств. Здійснено оцінку народонаселення та трудового потенціалу України у 2023 році. Проаналізовано стан ринку праці за наявними попитом та пропозицією. Встановлено факт наявної диспропорції на ньому. Виявлено, що розвиток кадрового потенціалу слугує ефективним інструментом зміцнення економічної активності вітчизняних підприємств. Як результат, запропоновано ефективні шляхи розвитку кадрового потенціалу вітчизняних підприємств на засадах резильєнтності з метою повоєнної відбудови національної економіки, що дасть змогу розвинути кадровий потенціал шляхом підвищення його стійкості до зовнішніх викликів та зберегти економічно активне населення України.