Напрями розвитку кадрового потенціалу в умовах інноваційних змін - В’юник, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті визначено особливості розвитку кадрового потенціалу України на сучасному етапі та обґрунтовано напрями активізації його розвитку в умовах інноваційних змін. Розглянуто підходи до трактування сутності кадрового потенціалу підприємств та ключові тренди його розвитку в контексті інноваційного розвитку економіки, цифровізації економічних процесів, становлення Індустрії 4.0 та необхідності забезпечення стійкого функціонування господарюючих суб’єктів в умовах викликів кризи та воєнного стану. Наведено основні етапи розвитку кадрового потенціалу підприємств (наймання, адаптація, розвиток, оцінювання працівників). Конкретизовано його складові (особистісні, професійні, інструментальні, міжособистісні, системні), а також елементи індивідуального потенціалу окремого працівника (інтелектуальний, кваліфікаційний, освітньо-науковий, комунікативний, психофізіологічний та мотиваційний). Наведено найбільш поширені показники, що можуть бути застосовані в процесі оцінювання кадрового потенціалу. Підкреслено роль кадрової політики і кадрової стратегії в процесі розвитку кадрового потенціалу підприємств, конкретизовано етапи формування стратегії розвитку кадрового потенціалу. Відзначено важливість впровадження інтегрованих систем розвитку кадрового потенціалу, врахування досягнень цифровізації та актуальність сприяння стійкості, врахування зарубіжного досвіду в процесі мотивування людських ресурсів. Наведено порівняльний аналіз глобального інноваційного індексу та рівня працевлаштування у сфері знань за країнами світу. Систематизовано основні проблеми, з якими стикаються вітчизняні суб’єкти господарювання в процесі розвитку кадрового потенціалу. За результатами проведених досліджень сформульовано пріоритетні напрями розвитку кадрового потенціалу вітчизняних підприємств: інноваційний вектор розвитку та інноваційні підходи щодо кадрової політики, якісний добір персоналу (рекрутинг), ефективний онбординг, запровадження системи безперервного професійного розвитку, забезпечення умов для дистанційної зайнятості та підвищення якості робочих місць, інклюзивність роботи з кадрами, дотримання умов безпеки працівників, розвиток цифрової грамотності і культури, соціальних навичок та емоційного інтелекту, впровадження ефективних систем мотивації, оцінювання трудового внеску і результатів праці, оновлення кадрового складу та залучення молодих фахівців, забезпечення умов для стійкості, життєздатності, надання психологічної підтримки.