Управління оподаткуванням: формування підходів щодо визначення основоположних категорій і понять - Шалімова, Н.С.; Магопець, О.А.; Босенко, А.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Стаття присвячена дослідженню наявних підходів щодо визначення основоположних категорій і понять у системі управління оподаткуванням, які базуються на критичному аналізі наукової думки щодо розуміння, трактування та характеристики процесів, що пов’язані із організацією діяльності держави та реалізацією її повноважень у сфері оподаткування та регулювання податкових відносин. Доведено, що близькими за змістом та етимологічним сприйняттям є категорії «управління оподаткуванням», «податковий менеджмент» та «податкове адміністрування». Разом із цим, обґрунтовано, що управління оподаткуванням є більш широким і комплексним явищем й за функціональною спрямованістю включає як організацію управління податковим процесом (податковий менеджмент) так і організаційно-розпорядчу діяльність уповноважених державних органів у сфері управління процесами оподаткування (податкове адміністрування). Визначено, що управління оподаткуванням являє собою динамічний науково-практичний процес, багатогранний за своїм змістом, цільовими установами та умовами організації, в основу якого закладено загальні принципи й фундаментальні положення управління економікою, системного підходу й аналізу та який формується відповідно до економічних умов, що склалися на певний момент часу і трансформується під впливом зміни зовнішнього середовища та спрямований на забезпечення сталого розвитку економіки, суспільства і держави. Встановлено, що організація управління оподаткуванням неможлива без чіткої координації дій між суб’єктами управління, яку забезпечує механізм управління оподаткуванням. Запропоновано під механізмом управління оподаткуванням розуміти сукупність управлінських дій органів державної влади, господарського управління та контролю, органів суспільного нагляду та професійних організацій, що реалізуються ними спільно з платниками податків у процесі справляння податків і зборів й спрямовані на забезпечення стимулюючого впливу податкової системи на соціально-економічний розвиток держави, виконання податками регулюючої і фіскальної функцій, усунення недоліків чинних методик справляння податків, формування оптимальної системи оподаткування. Обгрунтовано важелі забезпечення ефективності функціонування елементів механізму управління оподаткуванням.