Інновації як визначальний фактор розвитку готельно-ресторанного бізнесу - Дмитришин, Б.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті обґрунтовано роль та значимість інновацій у контексті сучасних умов розвитку готельно-ресторанного бізнесу. Проаналізовано вплив війни з Росією на готельно-ресторанне господарство України. Узагальнено та згруповано за принципом ключової спрямованості функції інновацій та інноваційних технологій в індустрії гостинності. Зосереджено увагу на важливості врахування теорії поколінь та передових digital-технологій під час розробки та впровадження інноваційних технологій у готельно-ресторанній галузі. Методологічною базою роботи виступали системний підхід, методи наукової абстракції, узагальнення, аналізу і синтезу. Застосування системного підходу обумовило необхідність формування відповідної термінологічної бази, а досліджувану реальність описувати через сукупність властивостей та характеристик. Методи наукової абстракції та узагальнення дозволили визначити питання, які потребують подальшого науково доопрацювання та вдосконалення, а синтезу – розробити систему практичних рекомендацій. Зроблено висновок щодо важливості врахування досвіду країн, які ефективно відбудовували індустрію гостинності після кризових ситуацій. Запропоновано практичні рекомендації щодо застосування інноваційних технологій у готельно-ресторанній індустрії. Визначено перспективи подальших досліджень, які полягають у визначенні впливу штучного інтелекту, розумних пристроїв, технологій IoT (Інтернету речей) на лояльність клієнтів, рівень витрат та ефективність роботи персоналу.