Стратегічна модель розвитку підприємств агропромислового комплексу - Труніна, І. М.; Дідур, С. В.; Латишев, К. О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
Загарбницька війна російського агресора проти України значно збільшила ризики продовольчої безпеки, спричинила збої в сільськогосподарському виробництві, ланцюгах поставок і торгівлі, які призвели до безпрецедентного рівня світових цін на продукти харчування та добрива. Ситуація на світових аграрних ринках, що склалася на кінець 2022 року, показала важливість українського аграрного сектору для глобального ринку сільськогосподарської продукції, в цілому, та для економіки Європейського Союзу, зокрема. Розробка та реалізація ефективної стратегічної моделі розвитку, будучи перспективно-орієнтованим етапом забезпечення економічної безпеки, стає підґрунтям для набуття довгострокових конкурентних переваг, а тому залишається надалі актуальною проблемою та виступає основною метою в даному дослідженні. Успішність стратегічної моделі розвитку підприємств агропромислового комплексу значною мірою залежить від обґрунтованості заходів реагування на зміни та очікування ринку в короткостроковій перспективі, тобто від ефективності стратегічного управління та реалізації системи заходів із забезпечення найбільш раціонального використання стратегічних ресурсів, виявлення резервів та належного рівня економічної безпеки. Запропоновано визначати та нейтралізувати загрози діяльності підприємств АПК в рамках програмно-цільового підходу, який передбачає: виявлення джерела загроз, оцінку і розробку програмно-цільових заходів, спрямованих на нейтралізацію можливих загроз, аналіз ступеня важливості загроз, економічну оцінку планованих заходів, розробку стратегічної моделі розвитку підприємств агропромислового комплексу.