Трансформація сучасних методів та інструментів управління сучасними підприємствами в контексті викликів цифровізації - Чабанюк, Є.М.; Андрощук, І.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті розглянуто сучасні методи та інструменти управління сучасними підприємствами в контексті викликів цифровізації. Здійснено аналіз розвитку наукової думки щодо трансформації підходів до цифровізації процесів управління діяльністю підприємства. Визначено, що під цифровізацією слід розуміти трансформацію існуючих аналогових (електронних) продуктів, процесів і бізнес-моделей організації, яка базується на ефективному використанні цифрових технологій. Наведено наслідки зростання глобальної конкуренції на глобальному ринку та, як результат, зміни у діяльності сучасних підприємств під впливом Четвертої Промислової революції, а саме: бізнес-моделі, співробітництво, інтерфейси користувача, ланцюги створення вартості та навіть традиційна піраміда автоматизації, яка зараз зазнає серйозних змін. Встановлено, що набір методів управління варіює залежно від виду та напрямів діяльності підприємства. Визначено методи цифровізації відповідно до стандартної структури підприємства, а саме: керівна ланка, середній рівень управління, логістика, виробництво та маркетинг. Проаналізовані переваги та недоліки за кожною групою методів та інструментів. Зокрема, визначено, що найбільш актуальним способом управління є розгортання бази даних і серверів компанії в хмарній базі даних, що дозволить компанії оцифрувати всі структурні підрозділи без можливої втрати критичних даних. Встановлено, що цифровізація методів та інструментів середньої ланки управління дозволить мінімізувати витрати, підвищити рівень рентабельності, оптимізувати виробничий цикл. Визначено, що підрозділи логістики на будь-якому підприємстві є рушійною силою кожного виробництва, тому впровадження методів цифровізації є актуальним на даний момент і має незаперечні переваги для всіх учасників логістичного ланцюга. Виробнича ланка на підприємстві є його основою і метою створення підприємства, а саме виробництвом продукту. Незважаючи на загальні для всіх інновацій недоліки через значні витрати на першочергове впровадження зазначених методів, їх дія створить передумови для сталого розвитку підприємства в майбутньому, підвищення економічності, ритмічності виробництва та збільшення обсягів виробництва. виробленої продукції. Встановлено, що сучасні методи цифровізації роботи відділів маркетингу сучасних підприємств дозволяють створити ефективні механізми вивчення потреб споживачів, оптимізувати збут продукту компанії, автоматизувати банк даних про продажі товару та підвищити розуміння продукту користувачів. Визначено місце України у рейтингу цифрової конкурентоспроможності країн впродовж 2017-2022 років. УЗ межах аналізу встановлено, що впродовж 2019-2021 років позиція України значно зміцнилися з 60 місця на 54 (серед 64 країн у загальному рейтингу), що свідчить про наявність позитивних зрушень у напрямку цифрових змін в країні. З’ясовані ключові проблеми, які негативно впливають на процес цифровізації управління діяльністю вітчизняних підприємствах та, в результаті, знижують їх конкурентоспроможність в умовах цифрової економіки. Констатовано, що не дивлячись на наявні проблеми, сучасні підприємства активно впроваджують сучасні методи та інструменти цифровізації з метою посилення ефективності їх роботи та зміцнення ринкових позицій.