Трансформація концепцій логістичного і проєктного менеджменту в контексті цифровізації та євроінтеграції - В’юник, О.В.; Кіріченко, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2023)
У статті ідентифіковано сутність логістики, проєкту, логістичного і проєктного менеджменту. Здійснено компаративний аналіз індексу ефективності логістики в Україні порівняно з країнами Європейського Союзу, що дозволило відзначити низькі його значення у нашій державі як в умовах воєнного стану, так і в довоєнний період, а також складових даного індексу (митниця, інфраструктура, міжнародні відправлення, логістична компетентність і рівність, своєчасність, стеження і трасування). Визначено наслідки впливу цифровізації на трансформацію логістичного і проєктного менеджменту, що проявляються у зменшенні часу на обмін інформацією, економії ресурсів та прискоренні усіх процесів. Встановлено, що у реаліях цифрової економіки, підвищення ризику та невизначеності актуальними підходами виступають Agile-підхід, smart-логістика та електронна логістика. Відзначено актуальність зростання адаптивності та гнучкості управлінської діяльності, що дозволяє забезпечити стійке функціонування господарюючих суб’єктів в умовах високого ризику та невизначеності, стрімких та непередбачуваних змін в оточуючому середовищі. Наведено напрями поліпшення логістичного і проєктного менеджменту в умовах цифровізації у сфері кадрового забезпечення та розвитку людських ресурсів (включаючи розвиток цифрової культури і цифрових навичок, підвищення компетентності персоналу у сфері застосування сучасних цифрових інструментів та інформаційно-комунікативних технологій, мінімізацію цифрового розриву), фінансово-інвестиційного забезпечення, організаційного забезпечення, матеріально-технічного забезпечення (включаючи програмні продукти і технології) та інформаційної безпеки.