Формування портфеля стратегій функціонування сільськогосподарських підприємств України в ризикових та кризових умовах діяльності - Голуб, Д.В.; Безуглий, О.М.; Ковальов, А.Г. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Статтю присвячено дослідженню послідовності формування портфеля стратегій функціонування корпорацій в ризикових та кризових умовах діяльності. Метою публікації є вивчення та узагальнення особливостей обгрунтування портфелю стратегій сільськогосподарських підприємств. У ході виконання дослідження розроблено схему комплексного ситуаційного аналізу сільськогосподарських підприємств у процесі формування його портфеля стратегій функціонування. Послідовність комплексного ситуаційного аналізу авторами пов’язано з методологією виокремлення трьох рівнів формування портфеля стратегій функціонування, що відповідає системі стратегічного планування: корпоративного (на рівні сільськогосподарського підприємства як об’єкта стратегічного управління), сегменту сільськогосподарських підприємств (стратегічної зони діяльності корпорації), центру відповідальності (прибутку) як стратегічної одиниці діяльності корпорації. Досліджуються можливості розширення фактологічної бази обґрунтування стратегічних рішень для випадків використання традиційного інструментарію проведення аналізу зовнішніх обставин і внутрішнього потенціалу діяльності сільськогосподарських підприємств. Наводиться визначення фінансової кризи сільськогосподарських підприємств як циклічно виникаючого протиріччя між фактичним станом фінансового потенціалу і необхідним обсягом фінансових потреб протягом життєвого циклу діяльності корпорації. Обгрунтовується пропозиція щодо розширення засобів комплексного ситуаційного аналізу за рахунок аналізу “стратегічних розривів” у діяльності корпорації. Окремою проблемою формування портфеля стратегій функціонування визначається потреба обов’язкового врахування фактичних обставин діяльності виробничої корпорації за кризових умов та за умов постійного генерування ризиків різного походження переважно фінансового характера. Доводиться, що формування портфеля стратегій функціонування з урахуванням поправок на можливість втрати грошових коштів припустимого, критичного або катастрофічного розмірів, повинно здійснюватись із застосуванням методів прогнозування багатоваріантного довгострокового фінансового плану за найважливішими напрямами управління фінансовими ризиками у діяльності сільськогосподарських підприємств.