Напрями збереження та розвитку трудового потенціалу аграрного сектору економіки в умовах євроінтеграції - Коваленко, С.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття присвячена питанням збереження та розвитку трудового потенціалу аграрного сектору економіки в умовах євроінтеграційних процесів. Розглянуто роль аграрної сфери у забезпеченні національної економічної і продовольчої безпеки, підкреслено важливість відтворення та ефективного використання її трудового потенціалу. Наведено специфічні риси функціонування аграрного сектору в контексті обраного Україною курсу щодо європейської інтеграції. Висвітлено сутність та складові трудового потенціалу у сучасних умовах. Деталізовано чинники, що справляють позитивний та негативний вплив на збереження і розвиток трудового потенціалу аграрного сектору вітчизняної економіки, а також результативність та ефективність його використання. Здійснено аналіз основних соціально-економічних показників розвитку сільського господарства і сільських територій України упродовж 2010-2023 років, включаючи обсяги продукції сільського господарства та індекси цін на неї, чисельність сільського населення, зайнятість у сільському господарстві та рівень оплати праці. Визначено ключові пріоритети відновлення на розвитку трудового потенціалу аграрної сфери економіки України в умовах євроінтеграції, такі як: адаптація законодавчої бази, дотримання міжнародних стандартів з якості, технічне переоснащення робочих місць, організація праці на інноваційних засадах і продуктивність трудової діяльності, запровадження дієвої системи мотивації і стимулювання працівників, якісний і безперервний професійний розвиток, зниження безробіття населення у сільській місцевості, залучення молоді до праці на підприємствах аграрного сектору, поліпшення демографічної ситуації у сільській місцевості, розвиток соціальної та інноваційної інфраструктури, використання кращого світового досвіду у цій сфері, активізація соціального партнерства, досягнення цілей сталого розвитку, забезпечення екологічності і розвиток «зеленої» економіки, диверсифікація напрямів діяльності у сільській місцевості.