Економічна взаємодія та конкурентоспроможність регіонального розвитку в умовах кластеризації форм інноваційно-проєктної діяльності освітніх закладів - Хаджинова, О.В.; Жовновач, Р.І.; Якушев, О.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
У статті розглянуто економічну взаємодію та конкурентоспроможність регіонального розвитку в умовах кластеризації форм інноваційно-проєктної діяльності освітніх закладів, а також досліджено вплив кластеризації на економічний розвиток регіонів. У фокусі дослідження знаходиться інтеграція освітніх закладів, наукових інституцій та підприємств у єдині інноваційні кластери. Аналізуються механізми, за допомогою яких така взаємодія сприяє підвищенню конкурентоспроможності регіонів, стимулює інновації та забезпечує стійке економічне зростання. У роботі розглядаються переваги кластерного підходу, включаючи покращення якості освіти, підвищення кваліфікації фахівців, створення слушних умов для розвитку інноваційних технологій та підприємництва. Також досліджуються соціально-економічні ефекти кластеризації, такі як зростання зайнятості, підвищення рівня життя населення та розвиток соціальної інфраструктури. Визначено економічну взаємодію та конкурентоспроможність у контексті регіонального розвитку освітніх закладів є важливими аспектами для забезпечення ефективного функціонування та розвитку освіти в певних регіонах. Це дослідження надає нові знання та практичні рекомендації для економічної взаємодії та конкурентоспроможності регіонального розвитку, що базуються на інноваціях та інтеграції освітніх і наукових установ у економічну діяльність регіонів, що сприяє підвищенню їхньої конкурентоспроможності на національному та глобальному рівнях. Перспективні наукові дослідження з активізації інтеграційних процесів та визначення заходів сприяння розвитку кластеризації форм інноваційно-проєктної діяльності освітніх закладів сприятимуть більш глибокому розумінню механізмів економічної взаємодії та конкурентоспроможності регіонального розвитку, а також розробці ефективних стратегій для підтримки інноваційно-проєктної діяльності освітніх закладів. Це, у свою чергу, допоможе створити умови для стійкого економічного зростання та покращення добробуту населення у різних регіонах.