Воєнно-економічна політика Індії: передумови формування та перспективи розвитку - Шаповал, І. О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
У статті розглянуто теоретичні засади формування сучасної воєнно-економічної політики Індії. Встановлено, що формування сучасної воєнно-економічної політики Індії бере свій початок після звільнення держави від британської колоніальної залежності та здобуття державою незалежності у 1947 році й поділяється на п’ять історичних етапів. З огляду на вищезазначене, виділено такі основні передумови формування сучасної воєнно-економічної політики Індії: - утвердження самодостатності в якості загального економічного принципу промислового розвитку держави (1947 р. – середина 1960-х рр.); - прагнення переходу до режиму самозабезпечення необхідних для власного оборонного виробництва потреб, з урахуванням принципу самодостатності (середина 1960-х – 1980-ті роки); - недостатність власних виробничих потужностей для забезпечення зростаючих потреб національних Збройних Сил й, відповідно, необхідність залучення вітчизняних державних оборонних підприємств до спільного з іноземними компаніями виробництва військової продукції (1980-ті – початок 2000-х років); - потреба залучити гнучких та надійних партнерів для виконання офсетних зобов'язань в процесі налагодження власного оборонного виробництва (2000-2014 рр.); - необхідність пошуку прийнятної для спрощення ведення бізнесу для приватного сектору моделі співпраці з метою розширення державно-приватного партнерства в оборонній промисловості (2014 р. – до нині). З метою розширення участі приватного сектору в оборонному виробництві урядом запроваджено низку заходів щодо спрощення ведення бізнесу. Це свідчить про те, що приватний сектор, який поки що був маргіналізований, відіграватиме не менш важливу роль у секторі оборонного виробництва Індії, ніж державний. Встановлено, що подальшою тенденцією розвитку воєнно-економічної політики Індії стане розширення державно-приватного партнерства у національній оборонній промисловості.