Методологічні аспекти наукового дослідження розвитку соціально-економічних систем в умовах глобалізації - Семикіна, М.В.; Дмитришин, Б.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття присвячена пошуку шляхів вдосконалення методології наукових досліджень соціально-економічних систем в умовах глобалізації. Соціально-економічну систему (СЕС) запропоновано розуміти як складну, динамічну та цілісну сукупність взаємопов'язаних економічних, соціальних, політичних, культурних та інших елементів, що функціонують разом для досягнення певних цілей. Розкрито сутність, класифікацію, особливості, основні тенденції та суперечності розвитку соціально-економічних систем під впливом глобалізації. Обґрунтовано, що зміни та розвиток СЕС відбуваються під впливом технологічних, економічних, політичних, соціальних, культурних, екологічних чинників. Визначено, що методологія дослідження має забезпечити комплексний аналіз трансформацій СЕС для подальшої розробки ефективних стратегій. Обґрунтовано вибір методологічних підходів, принципів та інструментів, зокрема методів дослідження, включаючи статистичний аналіз, економічне моделювання, соціологічні дослідження, експертні оцінки та кейс-методи. Запропоновано напрями вдосконалення методології наукових досліджень СЕС в умовах глобалізації, такі як посилення системного та еволюційного підходів, застосування міждисциплінарного підходу, використання сучасних інформаційних технологій, розвиток методів прогнозування, посилення уваги до соціальних та гуманітарних аспектів, розвиток етичних засад дослідження. Зроблено висновок, що глобалізація створює нові виклики та можливості для розвитку СЕС, їх подальшої трансформації. Це потребує постійного вдосконалення методологічного інструментарію досліджень. Перспективним напрямом визнано розробку інтегрованої методології на основі поєднання системного, еволюційного та міждисциплінарного наукових підходів, а також деталізацію вивчення наслідків конкретного глобального впливу для різних типів СЕС.