Актуальні питання організаційно-правового механізму управління діяльності суб’єктів господарювання в умовах сьогодення - Кадала, В.В.; Шалімов, В.В.; Гузенко, О.П. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Метою дослідження є вивчення умов функціонування організаційно-правового механізму управління діяльністю суб’єктів господарювання, встановлення негативних факторів впливу на його розвиток, проведення осучаснення його змістовності як понятійної категорії. Проведені дослідження надали змогу дійти висновку, що адаптивність до швидко змінюваних організаційних та правових змін є ключовим викликом для сучасних суб’єктів господарювання. З’ясовано, що ключовими проблемами функціонування організаційно-правових механізмів сучасних суб’єктів господарювання виступають: не прогнозованість розвитку ситуації в Україні та на внутрішньому ринку; відсутність достатньої кількості платоспроможних клієнтів на внутрішньому ринку; непередбачувані дії держави, що можуть погіршити стан бізнесу; відсутність достатнього капіталу; брак кваліфікованих кадрів та інші. Запропоновано адаптувати для представників підприємницького сектору країни понятійну категорію «організаційно-правовий механізм управління діяльністю суб’єктів господарювання», яку розуміти як механізм сукупності пакету управлінських інструментів покладених в основу організаційного взаємозв’язку циклів планування, оцінки, аналізу та моніторингу за результатами діяльності суб’єктів господарювання, на базі адаптованих правових норм, використання новітніх способів та прийомів, здатних нівелювати економічні ризики, з метою досягнення та забезпечення виконання стратегічних цілей і тактичних завдань бізнес-процесів в умовах невизначеності. Визначено переваги авторської позиції сутнісного змісту даної категорії. Запропоновано використання суб’єктами господарювання механізму, який поєднує в собі компоненти організаційного та правового сегменту. Обґрунтовано пакет управлінських інструментів, які забезпечують діяльність суб’єктів господарювання та органічно пов’язанні між собою на базі періодичності виконання циклів планування, оцінки, аналізу та моніторингу бізнес-процесів. Звернуто увагу на обов’язковість дотримання правових норм, котрі виступають основою для проведення всіх етапів управління бізнес-процесами суб’єктів господарювання. Вказано на доцільність використання новітніх способів та прийомів, здатних нівелювати економічні ризики, з метою досягнення та забезпечення виконання стратегічних цілей і тактичних завдань бізнес-процесів в умовах невизначеності.