Аналіз і оцінка ефективності діяльності організацій в контексті забезпечення сталого розвитку - Козловський , А В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття присвячена питанням аналізу та оцінки ефективності діяльності організацій, що виникає в умовах зростаючих вимог ринку та необхідності забезпечення сталого розвитку. Методологія дослідження базується на комплексному підході до обґрунтування системи показників, що характеризують економічну ефективність суб’єктів господарювання у взаємозв’язку з екологічною та соціальною відповідальністю бізнесу. Моделі та методики, описані в цій статті, є невід’ємною частиною сучасного управління, оскільки вони можуть служити ключовими факторами у досягненні конкурентних переваг і стійкого зростання підприємства. Підкреслюється важливість комплексного підходу до оцінки ефективності діяльності підприємств з урахуванням всіх ключових аспектів сучасного управлінського процесу, водночас впровадження цих методик є важливим кроком для організацій, які прагнуть не лише вижити, але й домогтися успіху в умовах швидкоплинних змін на ринку. Аргументовано, що корпоративні системи вимірювання ефективності, окрім фінансових показників ефективності, повинні також включати показники, які вимірюють вплив організації на навколишнє середовище та суспільство. Доведено, що зацікавлені сторони виявляють все більший інтерес до нефінансової інформації про відповідальність та стійкість організації, оцінюють та включають цю інформацію в процес прийняття рішень. Запропоновано низку рекомендацій щодо обґрунтування критеріїв та побудови системи індикаторів для оцінки діяльності в сфері сталого розвитку з урахуванням завдань аналізу: розробка стратегії, моніторинг, взаємодія із зацікавленими сторонами. Розвинуто комплексний підхід до оцінки ефективності, який включає аналіз фінансових, соціальних та екологічних індикаторів, а також враховує специфіку міжнародних ринків. Надані рекомендації дають змогу суб’єктам господарювання аналізувати ефективність стратегії сталого розвитку, зовнішнім зацікавленим сторонам оцінювати і приймати рішення, а власникам й відповідним уповноваженим органам здійснювати моніторинг своєї діяльності на різних рівнях управління. з метою забезпечення сталого розвитку.