Інноваційні підходи до корпоративного управління в Україні: вплив штучного інтелекту та використання розвідувальних аналітичних інструментів - Грінка, Т.І. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття присвячена вивченню переваг та викликів, з якими стикаються компанії при впровадженні інноваційних технологій. Метою дослідження є аналіз впливу штучного інтелекту та розвідувальних аналітичних інструментів на корпоративне управління в Україні, а також розробка рекомендацій щодо впровадження інноваційних підходів для підвищення ефективності управлінських процесів, адаптації до нестабільного середовища та забезпечення конкурентоспроможності підприємств. Досліджено, як штучний інтелект допомагає оптимізувати бізнес-процеси, покращити прийняття рішень і персоналізувати послуги для клієнтів. Беручи до уваги сучасні тенденції у корпоративному управлінні, проведено SWOT-аналіз використання штучного інтелекту в діяльності підприємств корпоративного типу. У статті також висвітлено важливість підготовки персоналу та інтеграції нових технологій у вже існуючі структури. Зазначено, що для успішного впровадження технологій потрібно: проведення аудиту внутрішніх процесів для визначення потреб у автоматизації та аналітиці; визначення цілей і стратегій; вибір інструментів і технологій; побудова інфраструктури даних; інтеграція ШІ в корпоративні процеси; розвиток компетенцій персоналу; управління змінами; дотримання норм захисту даних; розробка механізмів регулярного моніторингу ефективності впроваджених рішень. Обґрунтовано, що для того, щоб інноваційні підходи, зокрема, використання штучного інтелекту та аналітики, мали позитивний вплив на розвиток корпоративного управління, в дослідженні зроблені висновки про необхідність забезпечення комплексного підходу, що включає не лише технологічні інвестиції, але й стратегічне управління змінами, розвиток компетенцій співробітників та належне регулювання з боку держави. Визначено перспективи подальших досліджень у галузі етики використання ШІ, а також розвитку нових технологічних платформ. Стаття підкреслює важливість врахування специфічних потреб українських компаній при адаптації до цифрових змін. Загалом, дослідження сприяє розумінню того, як інноваційні підходи можуть підвищити ефективність корпоративного управління в умовах сучасного бізнес-середовища.