Контент-орієнтований digital маркетинг - Кравченко, М.С.; Погорелов, В.М.; Баш, С.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Публікацію присвячено дослідженню особливостей використання у сучасному маркетингу контенту як матеріалу, що створюється для залучення клієнтів, інформування та взаємодії з цільовою аудиторією, що приносить їй користь і сприяє формуванню позитивного образу бренду. Наукове дослідження спрямоване на особливості відмінних від прямої реклами цифрових методів задоволення інформаційних потреб чи інтересів аудиторії, що є важливим кроком на шляху перетворення потенційних клієнтів на лояльних покупців. Вивченню підлягає проблема пошуку оптимальних способів створення контенту і його наступного використання для залучення, утримання та забезпечення лояльності цільової аудиторії. Контент-орієнтований маркетинг розглядається як важливий елемент стратегій просування, що дозволяє брендам формувати довгострокові відносини з аудиторією через надання цінної інформації, яка відповідає потребам і запитам користувачів. Вивчаються шляхи подолання проблем, які ускладнюють успішне використання контент-маркетингу. Обґрунтовано віднесення до їхнього переліку: високого ступеня насиченості інформаційного простору покупців; труднощів застосування метрик, які точно відображають результативність контенту, адекватно вимірюють вплив контент-маркетингу на досягнення стратегічних цілей у вигляді підвищення конверсій чи зміцнення лояльності покупців; постійні динамічні зміни в алгоритмах пошукових систем і соціальних медіа, що змушує компанії постійно адаптуватися до нових вимог для збереження ринкових позицій; необхідність проникнення у особливості створення персоналізованого контенту, що вимагає глибокого розуміння потреб окремих сегментів аудиторії та застосування технологій збору й аналізу даних. Загальним спрямуванням дослідження контент-орієнтованого digital маркетингу визнається визначення найкращих сучасних підходів до створення ефективного, персоналізованого і релевантного контенту, який об’єктивно здатен сприяти побудові міцних відносин з цільовою аудиторією, сприяє підвищенню впізнаваність бренду та забезпечує досягнення бізнес-цілей у реальному та віртуальному ринковому середовищі. Стверджується, що контент-орієнтований digital маркетинг базується на професійних компетентностях фахівців у сферах SEO, редагування, маркетингу, Pay-per-Click, креативного створення контенту, PR, продажів та обслуговування, маркетингу засобами електронного листування, досліджень ринку та веб-аналізу. Технологію використання контенту у маркетинговій діяльності пропонується розглядати у якості специфічної частини ширшого набору інструментів і поєднувати з людською творчістю, інтуїцією та стратегічним мисленням. Обґрунтовано потребу у запровадженні спеціальної посади керівника проєкту з використання контент-маркетингу, який міг би здійснювати загальний підхід до його просування. Запропоновано формувати окремий пул витрат центру відповідальності і призначати персонально відповідальних за контент-орієнтований маркетинг, широко залучати до дослідницького та творчого процесів виробництва контенту, реалізація окремих фаз контент-менеджменту інструментів штучного інтелекту, проводити детальні перевірки якості згенерованого контенту та ступень його відповідності потребам цільових груп