Податкові надходження як джерело фінансового забезпечення інвестиційного розвитку регіонів - Коцюрба, О.Ю.; Задорожня, Л.М. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
У статті досліджено роль податкових надходжень у фінансовому забезпеченні інвестиційного розвитку регіонів. Особливу увагу приділено аналізу впливу податкових ресурсів на зміцнення фінансової бази місцевих бюджетів, покращення інфраструктури, підтримку підприємництва та розвиток соціальної сфери. Дослідження також охоплює правові, організаційні, економічні та соціальні аспекти, які визначають ефективність використання податкових надходжень для регіонального розвитку. Дослідження ґрунтується на аналізі динаміки податкових надходжень до місцевих бюджетів в Україні за 2023-2024 роки. Особливу увагу приділено аналізу тенденцій надходжень податку на доходи фізичних осіб, який є одним із головних джерел фінансування місцевих бюджетів. Також розглянуто використання єдиного податку як засобу підтримки малого та середнього бізнесу, що сприяє розвитку підприємницької активності на місцевому рівні. Розглянуто приклади використання податкових надходжень для фінансування інфраструктурних проєктів, розвитку транспортної та соціальної інфраструктури, підтримки екологічних ініціатив у різних областях України. Проаналізовано ефективність податкової політики у різних регіонах та її вплив на інвестиційну привабливість. Порівняння досвіду регіонів з різним рівнем податкових надходжень дозволяє визначити найкращі практики управління податковими ресурсами. Висновки дослідження свідчать про те, що податкові надходження є ключовим джерелом фінансових ресурсів для інвестиційного розвитку регіонів. Високий рівень податкових надходжень позитивно впливає на економічний ріст, створює сприятливі умови для підприємницької діяльності та підвищує якість життя населення. Водночас надмірне податкове навантаження може стримувати інвестиційну активність. Тому важливою є збалансована податкова політика, яка забезпечує оптимальний рівень оподаткування та ефективне використання податкових ресурсів для сталого розвитку регіонів.