Інноваційна діяльність під час війни: пріоритети здійснення та шляхи фінансування - Романів, Р.В. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Стаття присвячена дослідженню пріоритетних напрямків інноваційної діяльності, які повинна здійснювати держава під час війни. На основі дослідження статистичного матеріалу визначено перелік основних загроз для інноваційних процесів у зв’язку із здійсненням військової агресії проти України в розрізі кадрового, фінансового, інфраструктурного та виробничого ресурсу макро- і мікрорівня. Сьогодні акцент зміщується з цивільних інноваційних програм на технологічні проекти, які дозволять протистояти переважаючому у військово-технічному потенціалі ворогу. Однак можливості вітчизняного бюджету, зважаючи на значні збитки цілих галузей економіки і втрати податкових надходжень, є суттєво обмеженими. Це вимагає пошуку фінансових рішень, які дозволять реалізовувати військові інноваційні програми. Беззаперечним лідером здійснення інноваційної діяльності на сьогодні є оборонно-промисловий комплекс, який став основним драйвером підтримки економіки, створення робочих місць та забезпечення обороноздатності держави. Визначено такі напрямки роботи щодо впровадження військових інновацій як Military-tech, Defense Tech і Military software. Проаналізовано основні шляхи фінансування вітчизняних інноваційних процесів в напрямку створення й впровадження передових військових, оборонних та інформаційних технологій. До них відноситься: урядова підтримка інноваційних проектів, державні фонди підтримки інновацій, вітчизняний та зарубіжний бізнес, міжурядові та міжнародні фонди та організації, територіальні громади, волонтерські фонди і фізичні особи. На конкретних прикладах дано характеристику алгоритму реалізації кожного напрямку фінансування. Зважаючи на ресурсний потенціал наукової бази, працюючих промислових кластерів, визначено, що найбільш перспективним у розвитку військових інноваційних процесів є співпраця із НАТО. Хід військових дій довів, що перевагу на полі бою мають саме інноваційні продукти і рішення, щодо яких супротивник не встиг знайти протидії. В зв’язку з цим досліджено найбільш перспективні зарубіжні проектні інноваційні технології на базі штучного інтелекту, які не потребують значних капітальних вкладень, і можуть бути впроваджені в Україні, а саме: розвідка місцевості і виявлення загроз, аналіз великих обсягів даних, системи управління бойовими діями, логістика і планування операцій, протидія хакерським атакам.