Особливості використання облікової політики в системі управління - Смірнова, І.В.; Смірнова, Н.В.; Олейніченко, Д.О. (Центральноукраїнський науковий вісник. Економічні науки, 2024)
Облікова політика є важливим економічним важелем управління, що проявляється у широкому спектрі управлінських рішень, які впливають на обрання облікової політики, а через її дію на господарські засоби і господарські процеси. Для прийняття ефективних управлінських рішень необхідно мати потужну інформаційну базу. Оскільки основою інформаційного забезпечення керівництва є саме облікова інформація, то формування оптимальної облікової політики є сьогодні важливим моментом в управлінні підприємством. Метою роботи є дослідження сучасних проблем використання облікової політики в системі управління та розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності її використання. При написанні статті використовувався аналіз законодавства та нормативних актів, огляд літературних джерел, порівняльний аналіз та методологічний підхід. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що, по-перше, процес формування та використання елементів облікової політики за кордоном та в Україні має як спільні, так і відмінні риси; а по-друге, відмінності вітчизняної і зарубіжної облікової політики обумовлені тим, що облікова політика у практиці організації та ведення обліку за кордоном з’явилась внаслідок усвідомлення необхідності регулювання бухгалтерського обліку через його суспільне значення та можливості задовольняти потреби в інформації різних категорій користувачів. Водночас в Україні поява облікової політики – це результат процесу реформування системи бухгалтерського обліку, в якості орієнтирів якого використані міжнародні стандарти бухгалтерського обліку і фінансової звітності. Удосконалення процесу розробки облікової політики в системі управління має відбуватися шляхом зростання актуалізації й цільової направленості облікової політики з врахуванням специфіки діяльності конкретного підприємства та підвищення її якості. Актуалізація облікової політики передбачає приведення її у відповідність до чинного законодавства, специфічних бізнес-процесів підприємства та вимог управління ними.